Alăptare

Vreau să alăptez, dar nu am destul lapte!

Când l-am născut pe Andrei eram foarte tânără, aveam 22 de ani. Nici internetul nu luase atâta amploare ca în ziua de azi.

Țin minte că  îmi cumpărasem cartea „Mama și copilul” și încercam să mă  documentez cât mai mult despre cum se îngrijește un bebe.  L-am născut prin cezariană la recomandarea medicului.

Primele zile am avut colostru, bebele păpa liniștit în legea lui. Am ajuns cu el acasă. Mai mult dormea și păpa puțin și iar adormea.

La 7 zile de la naștere ne-a vizitat medicul de familie și l-a controlat pe Andrei. Mi-a zis că ceva nu-i în regulă , că  burtica lui dă semne că  ar fi deshidratat. „Papă?” – m-a întrebat. I-am spus că  da, papă mereu și adoarme. Apoi doctorița mi-a verificat sânii să vadă dacă stropește lăpticul, semn că  aș  avea suficient. Dar n-a fost așa. Din sâni abia curgea o picătură. M-a învățat să-i ascult înghițiturile.

Nici prin cap nu mi-ar fi trecut vreodată așa ceva, pentru că Andrei nu plângea niciodată de foame.

I-am suplimentat cu lapte praf și am început să mă mulg cu pompa manuală  de la Chicco. Cea mai mare porcărie inventată vreodată! Durea cuuuuuuumplit!!!! Abia dacă scoteam 30 ml la început. Am intrat într-o depresie urâtă  și treptat laptele a dispărut.

La al doilea copil lucrurile au stat altfel. Încă dinainte de a naște, m-am documentat despre metode de a stimula lactația. Am citit, am studiat și mi-am stabilit în mintea mea că  voi face tot ce este uman posibil pentru a avea lapte.

Am luat în considerare și a naște natural după o cezariană, însă la noi nu a fost posibil. Doctorul m-a lămurit că  cezariana nu are nicio legătură cu lactația.

Așa cum mi-era teamă că se va întâmpla, și la al doilea copil aveam tot puțin lapte. Însă de data aceasta nu am plâns, nu m-am deprimat. M-am adunat și m-am luptat să strâng cât mai mult lăptic.

Aveam și o fetita tare leneșica, ce bea puțin și adormea (ca și frate-su). După ce ațipea, mă mulgeam cu pompa la fiecare masă și îi dădeam cu biberonul. Îi suplimentam și cu lapte praf.

La un moment dat, micul dictator, învățată comodă,  n-a mai vrut să sugă la sân.

Până la 5 luni m-am muls la fiecare masă. Ce s-a întâmplat după e o poveste pe care v-o voi spune cu altă ocazie.

O să  vă  spun în continuare cum am procedat eu pentru ca acum să o pot hrăni exclusiv la sân, fără suplimentare de lapte praf:

1. Am băut la timp de doua luni câte 1 litru de ceai pentru lactație. Câteodată am depășit 1,5l. După ce am observat că  nu mai crește colosal cantitatea de lapte de la o zi la alta,  m-am oprit. Am observat o creștere în același ritm ca înainte și după ce n-am mai băut ceai. Ajunsesem să scot cam 60ml la două  ore. Cred că la început m-a ajutat mult și ceaiul.

2. Am luat pastile pentru stimularea lactației, Galafor forte. E cam scump, dar și laptele praf e scump. Zice să  iei 2 pastile de 3 ori pe zi. Așa am făcut la început, apoi 1 de trei ori pe zi, apoi 1 pe zi și pe la 2 luni nu am mai luat deloc și n-am observat vreo scădere.

3. Mi-am cumpărat o pompa electrică bună , credeam eu. Am dat o grămadă pe ea, pe cel mai ieftin site era 400 lei, iar pe cel mai scump 700. I-am cumpărat și 6 biberoane de la aceeași firmă ca să se potrivească. Îmi lua o oră  mulsul. Nu aveam cu ce să o compar, eram destul de mulțumită de ea la momentul acela.

Asta până când s-a stricat la doar 3 luni de la cumpărare. I-am rătăcit și garanția, așa că au fost doar bani pierduți.

Apoi mi-am cumpărat o pompă fenomenală.  Eu nu prea folosesc termenul acesta. Mi-am cumpărat Pompa dublă Spectra Dew 350 Adică mă puteam mulge la doi sâni în același timp. M-a ajutat să  ajung într-o lună  de la 60ml la 80 ml mulgându-mă  la 2 ore. Partea bună  era că puteam să  mă mulg mai rapid, în doar 20 minute. Nu obișnuiesc să fac reclame, dar pompa asta mi-a schimbat viața. Am căutat păreri înainte s-o cumpăr, dar nu existau pe net. Așa că vă prezint vouă experiența mea, ca să alegeți în cunoștință de cauză. Celelalte pompe pe care le-am avut erau apă de ploaie față de puterea de aspirare de 350 a pompei Spectra. Eu am cumpărat-o de AICI, pentru că are cel mai mic preț de pe piață și livrarea e gratuită. Un review complet despre această pompă găsiți în articolul Pompa dublă Spectra review

4) Mă  mulgeam de cel puțin 8 ori pe zi, câte 15 minute la fiecare sân. E foarte important să  faci asta,  deoarece fluxul de lapte se autoreglează după principiul cerere și ofertă. Cu cât cere mai des lapte, cu atât fluxul de lapte va crește pentru a-i satisface nevoile.

5)  Nu am întrerupt niciodată alăptatul direct de la sân, chiar dacă ea refuza, eu tot îi dădeam prin somn.  După cum spuneam, după luna a cincea, într-una din zile, eram prea obosita ca să ma duc să  mă  mulg. Eram și puțin leneșă, pot spune. Întâmplător, am văzut că  primește sânul și ca papă. La următoarea masă , am fost tot comodă. Noaptea mi-era somn și am atașat – o la sân. Și mi-am zis:”Opa, hai că  merge și-așa! Puturoasa mică , vezi că poți să  mănânci și singură! ” Din clipa aceea nici că  m-am mai muls. Mă  frământa gândul că dacă scade fluxul de lapte. Îmi venea să  mă  duc să verific să văd  dacă nu cumva era prea puțin.

Însă am rezistat tentației văzând că bebița mănâncă și nu plânge de foame, nici nu mai adoarme imediat mâncând. Nici în greutate n-a scăzut. După câteva zile a început să refuze și singurul biberon de lapte praf pe care i-l mai dădeam într-o zi.

Laptele mamei era mai bun! Și uite așa a început o frumoasă  poveste de dragoste între o bebiță și sânul mamei ei, care din clipa aceea a devenit proprietate personală.

6) Nu am mai contabilizat cantitatea de lapte, de zici că  eram o văcuța la producție. Dacă bebe nu e slab, nu plânge, totu-i ok.

7) Alimentație suficientă  și sănătoasă, pentru a asigura necesarul de calorii producerii de lapte. Nici prea multă, pentru că îngrașă!

8) M-am hidratat foarte mult. În viața mea n-am mai băut atâta apa câtă am băut în primele luni!

9)Voință , încredere și păstrarea stării de spirit optimistă , veselă, acestea sunt ingredientele secrete.

Poate unora li se pare greu să facă toate câte am zis. N-o să  vă  mint! A fost super greu!  Însă nu regret nimic nici măcar o clipă!  Dacă ar fi nevoie aș  lua-o de la capăt, fără să-mi pară  rău! Succes tuturor!

P.S. 100ml de lapte uman poate avea un aport caloric ce variază de la femeie la femeie, între 45 kcalorii și 110 kcalorii. Asta înseamnă că nu trebuie măsurat el, ci bebe trebuie urmărit dacă ia în greutate. Găsiți mai multe despre miturile alăptării aici

6 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *