Mamici

Cum m-am îndrăgostit de probiotice

Astăzi o să vă povestesc cum m-am îndrăgostit  de probiotice pur și simplu. Eu, un om sceptic în ceea ce privește tratamentele alternative sau neturiste, am ajuns să fac elogiul probioticelor, bacteriile bune care ne populează flora intestinală.

Cum s-a înfiripat acest sentiment sublim pentru probiotice?

Păi, am tras o răceală / viroză sau ce-o fi fost care m-a ținut vreo 2 luni. Toată lumea se uita la mine ca la un focar infecțios. Și pe bună dreptate! Mă simțeam cumplit să stau în preajma copiilor. Nu mai știam ce să mai iau. Tușeam măgărește, fără să expectorez. Era extrem de deranjant. Tusea nu-mi trecea deloc… După mai multe tratamente eșuate cu antibiotice ușoare,  antitusive de tot felul și o grămadă de bani cheltuiți, doctorița mi-a dat claritromicină, un antibiotic foarte puternic.

Am cerut la farmacie și farmacista mi-a recomandat să iau și probiotice ca să nu-mi atace flora.  În gându’ meu ziceam: „Numa’ pe alea nu mai dădeam bani acu’!”

Am zâmbit politicos și am  mințit că am acasă cumpărate.  Cheltuisem pe toată răceala asta vreo 370 lei și nu mă mai înduram să mai plusez, nici nu mai aveam de unde.

Pesemne, farmacista m-a simțit că mint și mi-a zis:” Lăsați c-o să vedeți ce candidoză o să faceți!” Nu mi-a spus-o pe un ton prea drăguț. Am plecat înjurand-o în gând și bolborosind.

Nu știu cum s-a făcut,  că nesuferita a avut gura aurită! În urma tratamentului, m-am ales c-o Candidoză de ți-era mai mare dragul!

Candida este o ciupercă ce populează în mod natural vaginul, dar și cavitatea bucală și tractul digestiv atât la femei, cât și la bărbați. Pe fondul unei imunități slăbite și în urma tratamentului cu antibiotic, aceasta ciupercă se înmulțește excesiv și provoacă boala numită Candidoză. Antibioticul nu ține seama și omoară atât bacteriile nocive, cât și bacteriile bune din corp (probioticele). În cazul unui organism sănătos, bacteriile bune mențin ph-ul vaginul acid și țin sub control înmulțirea acestei ciuperci.

Cum situația mă depășea, a  trebuit să merg  la un  ginecolog! Am mai cheltuit și pe-acolo! Altă distracție! Am folosit două tratamente cu ovule, unguent și fluconazol. Nu-mi trecea acum Candidoza!

Și uite așa ne-am întâlnit, eu și probioticele…. O colegă ne-a prezentat.  Am fost puțin reticentă. Îmi prezenta probioticele de parcă vroia să mă atragă într-o sectă, așa cum povestesc eu acum.

De cum am început tratamentul cu probiotice, imediat s-au văzut ameliorări. Tusea de origine alergică mi-a trecut odată cu Candidoza. Imunitatea mi-a crescut considerabil și de atunci încerc să găsesc surse naturale pentru probiotice în alimentație.

Consum probiotice în lunile de toamnă și de primăvară. Am luat chiar și pe parcursul sarcinii. M-am documentat mult pe tema aceasta, să nu cumva să-i fac rău bebelușului.   Deși nu sunt date suficiente, s-a observat că nou-născuții mămicilor care au consumat probiotice pe parcursul sarcinii nu suferă, în general,  de alergii. M-a bucurat vestea, deoarece eu sunt alergică.

Cât despre candida recurentă (episoade repetate), aceasta e doar o amintire.

Apoi am descoperit și alte beneficii pe care le aduc probioticele, despre asta, însă, o să-ți povestesc în articolul  Beneficiile probioticelor.

Dacă v-a plăcut , puteți să dați share articolului meu, îmi puteți lăsa comentarii sau să îmi apreciați pagina de Facebook dând click aici.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *