Alăptare Mamici

Menstruația în timpul alăptării

Îmi place să alăptez! Așa mă simt eu bine, aproape de bebe. Chiar dacă uneori e dificil, alăptatul are și avantajele sale. Să știi că îi oferi hrana necesară puiului tău în momente minunate de intimitate în care tu pentru el ești totul și el pentru tine la fel e fantastic.

Un alt avantaj este că e ocazia perfectă de a mai slăbi un pic. 500 kcal sunt consumate zilnic pentru a produce necesarul de lapte. Eu profit din plin de asta! Pot manca și lucruri la care poftesc, fără să pun un gram pe mine.

Alt avantaj este faptul că, în perioada alăptării, menstruația întârzie să apară.

Nu este însă o regulă generală.

Unele femei au menstruație în timpul alăptării. Nu e nimic anormal în asta. Vinovate de asta sunt modificările hormonale din organismul mamei.

Prolactina este hormonul care se ocupă cu amânarea menstruației. Atunci când cantitatea de lapte produsă  e mică ( de exemplu când introduci alimentele solide și rărești din mesele de lapte)  se diminuează cantitatea de prolactină produsă.  Corpul nu mai înțelege bine mesajul transmis și apare menstruația. Faptul că  este neregulată e ceva ce se întâmplă la unele femei în perioada alăptării. Menstruația poate apărea chiar și de 2-3 ori într-o lună sau poate o dată la două luni. Nu e cazul să te sperii! Cum spuneam, e ceva normal. Dacă apar și alte modificări, poți face un control ginecologic, ca să fii tu împăcată.

Indiferent de prezența menstruației, e bine de știut și e chiar un semnal în plus,  că alăptatul nu e o soluție contraceptivă, menstruația e evenimentul care anunță că a avut loc ovulația, altfel spus, că poți rămâne însărcinată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *