Bebelusi Recomandări

Despre babywearing

Este a șasea oară într-o lună când mi se strică liftul! Am vrut să ies să cumpăr ingrediente pentru păpică, am îmbrăcat bebița, am așezat-o în tricicletă și am vrut să coborâm. Am apăsat pe butonul liftului și nimic. Se auzeau voci de bărbați din el. Am așteptat. Pisicuța, bebița mea a început să se agite, apoi să plângă. Am început să mă agit și eu și am ciocănit în ușă. Numai iaca ce urcă o vecină, gâfâind, și îmi spune că s-a stricat iar liftul. Dă-i, întoarce-te în casă, dezbrăcă fetița. Am așteptat vreo oră și am încercat liftul să văd dacă merge, să nu ne mai îmbrăcăm degeaba. Nimic. Cum toată ziua sunt singură cu copiii și jobul soțului presupune deplasarea, am nevoie de mobilitate pentru a face mici cumpărături și să rezolv probleme. Cu tricicleta sau căruciorul mi se întâmplă adesea să nu pot coborî. Acum, pe seară, am avut o revelație. Mi-ar trebui un sistem de purtat/ babywearing.

Am văzut o grămadă de mămici și tătici cu bebele într-un sac, lipit de piept. Pesemne nici ei n-au lift! :))

Am sunat o prietenă care are așa ceva și mi-a spus că se numește sistem de purtare , adică babywearing. Am căutat informații pe net acolo unde mi-a spus ea și am aflat că nu e numai o modă. Cică mămicile își poartă așa bebelușii de când lumea.

Am căutat și în alte surse și am aflat lucruri interesante despre babywearing, lucruri pe care ți le prezint și ție.

Babywearing -ul e un mod de a purta copilul sau bebele într-un sistem de purtare.

De ce babywearing?

Principalul beneficiu este mobilitatea. Poți ajunge oriunde și oricând purtând bebele la piept. Nu mai depinzi de lift sau se cărucior.

Am prietene care locuiesc în blocuri cu 4 nivele și nu au lift. Se chinuiesc sa urce întâi bebele, să îl lase singur în pătuț până coboară să aducă acasă căruciorul. Un astfel de sistem de purtat / babywearing ar rezolva situația.

Comoditatea e un alt beneficiu. Deși la început pare ceva străin, după câteva purtări, zic ei că devine că o doua natură.

Alăptatul devine mai ușor și natural. Oriunde te-ai afla, bebele poate să pape liniștit de la mămica lui.

Susține coloana vertebrală  și craniul bebelușului  și ajută la prevenirea unor deformări ale acestora.

De asemenea, babywearing -ul ajută la reglarea funcțiilor fiziologice ale copilului, prin racordarea la cele ale mamei. Mama și bebele respiră, le bat inimile în același timp și își reglează temperatura corpului.

Bebelușii purtați în sisteme ( babywearing) plâng mai puțin, datorită relației apropiate pe care o dezvoltă cu mama.

Tipuri de sisteme de purtat/ babywearing:

1. Sling-uri
Sling-ul este o pânză lungă purtată peste umăr și înfășurată în jurul torsului. E perfect pentru bebeluși, deoarece se pot strecura cu ușurință în el. Și copiii mai mari pot sta așezați în sling dacă acesta este înfășurat pe șold. Sling-urile pot fi căptușite sau nu, cu inel de ajustare sau fără. Aici găsești diferite modele de babywearing tip sling..

2. Wrap-uri
Un wrap este o pânză lungă care se înfășoară în jurul torsului și peste ambii umeri ai purtătorului. Sunt extrem de versatile și comode. Găsești mai multe tipuri și modele de babywearing AICI.

 

3. Port-bebe-uri ergonomice tip Soft structured carriers (SSC)
Este realizat din material căptușit și e mai structurat decât sistemele de care am pomenit mai devreme. Are un spațiu special unde este așezat copilul și două benzi pentru umeri, poate avea catarame. Pentru că sunt ergonomice, sunt perfecte pentru purtarea copilului distanțe mai lungi. Susțin bine și spinarea mamei, astfel încât să fie comod. Aici găsești o multe modele de babywearing cu prețuri în funcție de buget.

 

Sistemele de purtat/ babywearing sunt foarte sigure, mai ales dacă se respectă instrucțiunile de folosire:

Copilul trebuie să aibă spațiu să respire!

Nu trebuie să dai la o parte țesătura pentru a-i vedea fața. Barba nu trebuie să-i atingă pieptul, ci trebuie să fie ridicată. Bebelușul nu ar trebui să-ți apese cu fața pe piept, în acest caz trebuie să-i întorci capul în așa fel încât urechea lui să fie pe pieptul tău.

Copilul trebuie să fie într-o poziție verticală (nu și  atunci când este alăptat)

Atunci când încerci un sistem de babywearing nou, exersează deasupra unei suprafețe moi, spre exemplu patul, și la o distanță mică față de posibila suprafață de aterizare, pentru a evita accidentele, până te simți confortabil cu sistemul și copilul în sistem.

Sistemul de babywearing  trebuie verificat periodic, să nu fie defectat sau rupt.

Copilul trebuie așezat corect!

Genunchii trebuie să fie mai sus decât fundulețul,  picioarele depărtate astfel încât coloana și șoldurile să fie susținute de sistemul de babywearing, pentru o dezvoltare normală.

Bebelușii pot fi purtați și în poziție de legănare, dar fața în continuare trebuie să le fie descoperită și vizibilă. Sistemele în care copilul e lipit cu spatele de purtător iar picioarele îi atârnă trebuie evitate pentru că nu susțin adecvat copilul și pot duce la displazii de șold.

Am prietene care locuiesc în blocuri cu 4 nivele și nu au lift. Se chinuiesc sa urce întâi bebele, să îl lase singur în pătuț până coboară să aducă acasă căruciorul. Un astfel de sistem de purtat / babywearing ar rezolva situația.

Momentul ideal de a începe să folosești un sistem de purtat/ babywearing este imediat după naștere. Sling-urile și wrap-urile sunt perfecte pentru nou-născuți, alegerea modelului făcându-se și în funcție de numărul de kilograme recomandate.

Pot fi purtate până la orice vârstă, sistemele fiind adaptate în funcție de kilogramele și vârsta copilului.
Cele mai multe sisteme de babywearing se limitează la 20 de kilograme.

Criterii pentru alegerea modelului  de babywearing potrivit :
• să fie confortabil și pentru mine și pentru bebeluș;
• să susțină corect coloana și șoldurile bebelușului;
• să mă descurc să pun copilul singură în sistem;
• să fie comod, să-l alăptez direct din por-bebe;

• să încapă suficient timp în el;

• să îl pot folosi încă de la naștere sau să fie pentru copii mai mari;
• să ajute la contactul piele pe piele.

Am găsit foarte multe chestii interesante pe aici, inclusiv bijuterii pentru babywearing,  din silicon, ca să aibă bebe ce molfăi, hăinuțe pentru babywearing.

Am citit azi pe un grup rugăciunea soției care comandă multe. Zice: „Doamne, ajută-mă să nu fie soțul acasă când vine curierul!” Așa și noi zicem.

Articolul nu este o reclama plătită. Îmi plac sistemele de babywearing și mi se par foarte utile.

Dacă v-a plăcut , puteți să dați share articolului meu, îmi puteți lăsa comentarii sau să îmi apreciați pagina de Facebook dând click aici.

3 Comment

    1. Și mie mi se par mai sigure cele SSD. Am citit despre Lenny Lamb și aveau aprecieri pozitive. Am văzut niște modele drăguțe pe site-ul acesta.
      Pe mine m-a atras altul.
      Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *