Recomandări

Cărticele deștepte

 

 

Săptămâna trecută am vizitat o prietenă din copilărie, și ea educatoare. Am profitat de ocazie să depănăm amintiri, în timp ce Pisicuța, fetița mea, și fetița ei, A., s-au jucat ce se joacă domnișoarele între două vârste. Au degustat jucării și cărți, făcând astfel schimbul de microbi de rigoare și creșterea imunității.

Fata mea, o mare gurmandă în ale cărților, a ochit o carte mare care-i era foarte dragă stăpânei sale.

O conving pe micuța A. să i-o împrumute și fetei mele un minut.

Am răsfoit împreună cea mai frumoasă carte pentru pici pe care am văzut-o până acum!

Așa de încântată am fost, încât nu am rezistat și i-am comandat-o de aici:

http://www.edituracasa.ro

Trebuie să îți spun că eu jucării nu cumpăr decât de vreo 3-4 ori pe an, la zile mari. În schimb, cărți cumpăr cu nemiluita.

De ce?

Cum altfel să îi atrag pe copii să citească dacă nu am cărți în casă?

Astăzi mi-a sosit coletul de la Editura Casa.  Am comandat 3 cărticele: două pentru Pisicuța și una pentru Motănel.

Hai să-ți povestesc și arăt.

1 Hoinari prin anotimpuri- Noaptea

E cartea cea mare pe care o văzusem la prietena mea. E cartonată toată și realizată din materiale de foarte bună calitate.

Autoarea e Rotraut Susanne Berner, care se numără printre cei mai cunoscuţi ilustratori de cărţi pentru copii ai prezentului.

Cartea este a cincea din seria cu același nume. Am citit în prezentarea ei că a fost premiată de nenumărate ori și este printre cele mai bine vândute din Europa.

De ce m-a încântat așa de tare?

De mult timp îmi doream o carte mare cu desene clare care să lase loc imaginației.

Aceasta este o carte pentru imaginație.

În învățământ i se spune „cititul pe imagini” . Adică, cel mic creează povestea pe baza ilustrațiilor. E excelentă pentru etapa asta în care ne aflăm noi, respectiv 1 an și 3 luni. E fain că o poate folosi până când trece la școală.

În vest, astfel de cărticele DEȘTEPȚE au de foarte mulți ani succes, pe când la noi abia acum au început oamenii să le descopere avantajele.

„S-a aşternut noaptea peste oraş. Oamenii şi animalele dorm adânc – sau cel puţin unii dintre ei. Alţii au activităţi care de care mai interesante: lectura nocturnă la bibliotecă, urmărirea unui hoţ, admirarea focului de artificii din parc sau, pur şi simplu, plimbarea în noapte. Lilieci, pisici şi cupluri de îndrăgostiţi populează străzile adormite ale oraşului. Iar dacă eşti suficient de atent, poate vei auzi şi un sforăit molcom în noaptea călduţă de vară…” așa sună prezentarea de pe copertă.

Ne-am așezat pe păturica preferată și  ne-am apucat de „citit”. Pe coperta din spate găsim personajele pe care le întâlnim în carte. Ne alegem unul dintre ele, adică pe Ovi, băiatul cu bicicleta. Îl urmărim în călătoria sa prin oraș.

Îmi place pentru că presupune și un exercițiu de atenție. 🤗 Trebuie să găsească în imagini locul unde s-au ascuns personajele.

Urmărim pe carte cum acasă familia încearcă să adoarmă. Copiii s-au băgat deja la culcare, pe când fratele mai mare face duș și n-o lăsa pe bunica Adina să se odihnească.

E ușor să-ți imaginezi!

 

 

La activitatea noastră au venit și musafiri nepoftiți. Motănel, băiatul meu de 9 ani, ni s-a alăturat și i-a spus o altă variantă a poveștii mele.  Nu mă gândeam că o să-l atragă, însă mi-a spus, citez că-i ” Tare cartea”.

 

2 Bobiță și Buburuza

Mi-am adus aminte de perioada când băiatul meu  era micuț și căutam desene animate pașnice, cu mesaj educativ. Ne uitam mereu la Bobiță și Buburuză.

Am găsit cărțile cu același nume pe site-ul de unde am comandat Noaptea- Hoinari prin anotimpuri.

I-am cumpărat-o pentru că astfel de povestioare simple, cu mesaj pozitiv, dezvoltă inteligența emoțională a copilului.

Eu am luat prima carte din serie, care cuprinde povestirile: „Prietenia” şi „Curcubeul”.

În prima dintre ele aflăm despre modul în care Bobiţă, băieţelul melc a cunoscut-o pe Buburuză, fetiţa mămăruţă şi neînțelegerea dintre ei din cauza unei cireşe. Cearta a avut un final fericit, cei doi devenind cei mai buni prieteni.

A doua povestire, „Curcubeul” ne arată strădania lui Bobiţă de a se urca pe un curcubeu, apărut după o ploaie bogată de vară. Nu reușește. Ca să nu mai fie trist prietenii îi pregătesc, drept cadou de ziua lui, un tobogan colorat în culorile curcubeului.

Nu știu cât de multe înțelege fetița mea din ce-i citesc, dar e extrem de atrasă de imagini. Cartea are coperta cartonată și paginile frumos colorate, ușor de manipulat.

O citește toată ziua.

Știu însă că îmi va fi de folos în perioada următoare și până la școală.

O găsiți aici.

 

3. Statele lumii: steaguri și steme

Pentru că trebuia să îi iau și piciului meu ceva, am ales o carte cu tema care îl interesează pe el cel mai mult, țări și steaguri. E mare fan al jocului ȚOMAPAN în familie. Începe să fie din ce în ce mai priceput pentru că îi place să studieze globul pământesc.

 

De la tati i se trage interesul pentru geografie și istorie. Eu îi încurajez curiozitatea și încerc să îi cumpăr mijloacele prin care să își dezvolte înclinațiile.

Cartea pe care i-am luat-o prezintă steagurile şi stemele tuturor statelor lumii, ale provinciilor şi teritoriilor autonome recunoscute şi nerecunoscute la nivel mondial. E actualizat, fiind ediția  din 2016.

Mi se pare foarte util în bibliotecă, pentru că propune o călătorie în jurul lumii, prin ţinuturi de care vei auzi, poate, pentru prima oară.

Sincer, mi-am propus să învăț și eu împreună cu el, pentru că am unele lacune în cultura generală specifică geografiei de care mi-e jenă.

E o carte deșteaptă care se adresează tuturor celor care doresc să cunoască drapelele ţărilor, istoria naşterii lor, semnificaţia culorilor şi a simbolurilor acestora, unele amănunte semnificative despre statul respectiv.

O găsiți aici.

Am găsit multe alte cărticele interesante despre hobby-uri precum fabricarea de bijuterii, quiling, activități practice cu copiii pe care mi-ar plăcea să le achiziționez pe viitor pe același site.

http://www.edituracasa.ro/hobby-creativ/

http://www.edituracasa.ro

4 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *