Recomandări

Comunicarea asertivă, pasul spre a fi o femeie independentă

Cu greu scot bani din buzunar pentru lucruri pe care nu poti pune mâna, precum cărți PDF sau cursuri. La îndemnul unei prietene, însă, mi-am cumpărat un curs de comunicare asertivă.

De ce?

Am stat atât de mult în casă, de când sunt pentru a doua oară mămică, încât simt că nici nu mai știu să vorbesc. Vremea urâtă din ultima perioadă m-a izolat pur și simplu.

Vreau, de asemenea, să mă dezvolt ca individ și femeie, vreau să învăț să gestionez situații, vreau să îmi dezvolt o afacere.

😂😂😂 Nici măcar nu știam bine ce înseamnă ” asertiv” atunci când l-am comandat. Nici dicționarul nu mă lămurise. Am mers pe mâna noii mele prietene, Daniela Irimia, o tânără antreprenoare care ajută de ceva timp o mulțime de oameni ( în special femei) să se dezvolte.

Am comandat de aici Curs online de comunicare asertivă sau Curs audio de comunicare asertivă.

Așa am ajuns să descopăr câte greșeli obișnuiesc, sper în curând să pot să spun obișnuiam, să fac atunci când comunicam.

Pentru început, am aflat că poți comunica în mai multe moduri.

Submisiv este atunci când te așezi pe tine intr-un plan secund. Este o atitudine pasivă care nu îți face bine ție pe termen lung. Oscilez intre acest tip de comunicare și opusul său, comunicarea agresivă.

Deci, când comunici agresiv? Păi, atunci când te așezi pe tine în prim-plan, uitând de nevoile celuilalt.

Am înțeles mult mai bine din exemplele date.

„Ţi s-a livrat un produs necorespunzător comenzii. Suni să reclami şi să obţii returnarea
banilor, nu un alt produs. Reacția ta poate fi:
Agresivă: ”Sunteti neseriosi. Este ultima dată când mai comand de la dumneavoastră.
Aştept banii înapoi până la finalul săptămânii.”
Submisivă: ”Îmi cer scuze de deranj. Vă rog, se poate să mă ajutaţi cu returnarea banilor?
Se pare că nu corespunde total cu ce am citit în descriere. E vreo problema?”
Asertivă: ”Am cumpărat de la dumneavoastră şi nu am avut niciodată probleme. Vă rog
de data aceasta să returnaţi banii pentru că nu este ce mi-aţi prezentat.”

Cursul este foarte bine structurat și poate fi comandat și în varianta audio, pentru cine dorește să facă două lucruri simultan, să asculte în timp ce gătește sau calcă.

Eu am ambele variante, dar acum o să mă refer mai mult la cursul online.

Este scris cu litere mari și structurat clar, cu exemple practice. Culorile captează atenția și ajută la reținerea noilor informații.

Îmi place că am primit sarcini, pentru a exersa ceea ce am aflat. Nu e suficient să citești sau să asculți, pentru a-ți schimba viața, trebuie să depistezi în comportamentul tău ce anume e ok și ce nu, pentru tine și pentru ceilalți.

Comunicarea asertivă este un mod de viață. Ea presupune să ai tot timpul în vedere atât interlocutorul, cât și persoana ta.

Îmi aduc aminte că, la un moment dat, acum 4 ani, am participat la un interviu în limba germană pentru un post de educatoare în Germania. Am picat interviul, deși c.v.- ul mă recomanda și fusesem selectată pentru partea a doua. Citind cursul, mi-a venit în minte felul în care m-am prezentat și am comunicat atunci. Am depistat o mulțime de greșeli pentru care mai mult ca sigur am fost taxată.

Pornind de la postura submisivo-agresivă pe care am avut-o, întreg interviul a fost un fiasco. Da, am putut să fiu și submisivă și agresivă în același timp. De la modul în care am salutat și strâns mâna până la explicatiile mele mult prea justificative, totul a fost rețeta eșecului.

Ieșind atunci pe ușă biroului, am putut să imi dau seama de unele greșeli, însă nu de toate.

Comunicarea asertivă ne poate ajuta să ne dezvoltăm cariera, să legăm relații, să dezvoltăm afaceri, să fim niște persoane mai bune, să ne dezvoltăm ca indivizi.

Recomand cursul de comunicare asertivă al Danielei Irimia, trainer de dezvoltare personală și  antreprenor la https://femeiaindependenta.ro

Aici puteți comanda Curs online de comunicare asertivă sau Curs audio de comunicare asertivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *