Bebelusi

Cum învățăm copilul să mănânce singur cu lingurița?

Bebelușul a crescut și nici nu îi mai putem spune bebeluș. Nu e nici bebe, nici copil mare. Văd zilnic schimbări în comportament. Vrea să afle, să studieze, să descopere lumea. Vrea să o ia sub stăpânire zi de zi, să o cucerească. E un proces normal ce trebuie încurajat. Parte a acestuia o reprezintă să învețe să mănânce singur cu lingurița.

La un moment dat, bebelușul va începe să arate semne că este interesat să mănânce singur cu  lingurița. De exemplu,  poate ridica lingurița,  o poate ține și chiar încearcă să o folosească pentru a se hrăni.

Învățarea copilului  să mănânce singur cu lingurița poate fi ” o treabă murdară” la început.

Aceasta este doar o parte a procesului de învățare. Probabil copilul tău nu va înțelege ce e în neregulă cu a face o mizerie, așa că lasă-l să exploreze liber mâncarea, dacă poți. Investiția într-un șorțuleț/ bavețică pentru bebe și un pleduleț impermeabil pentru a-l așeză sub scaunul lui poate face curățenia mai rapidă și mai ușoară. Dar nu îți face griji, nu va fi murdar totdeauna!

Reține că bebelușii descoperă ceva nou în fiecare zi. Poate vă aflați în perioada în care învață să meargă sau să vorbească sau duce la gură  tot ceea ce găsește!

Să mănânce singur cu lingurița este doar un alt lucru de explorat. Nu este nevoie să grăbiți lucrurile sau să insiști să îl încurajezi să mănânce singur cu lingurița înainte de a fi pregătit.

Cum știu că e pregătit să învețe să mănânce singur cu lingurița?

Copilul  va trebui să poată ridica singur lingurița înainte de a o folosi. Acest lucru va fi mult mai ușor pentru el, dacă stăpânește apucarea obiectelor. E vorba  despre momentul în care poate ridica jucării mici și obiecte folosindu-se de  degetul mare și arătător, mai degrabă decât să le prindă în palmă.

Dacă nu este încă în stare să facă acest lucru, nu e încă momentul potrivit pentru a învăța să mănânce singur cu lingurița. Lasă-l să continue să mănânce fingerfood, bucăți de alimente de dimensiunea unui deget, până când prinderea lui se va îmbunătăți.

Puteți încerca următoarele:

  • fasole verde fiarta sau morcovi
  • bastoane de castravete
  • cuburi de brânză
  • felii de banane, bucăți de măr moale sau de pară
  • bastonașe de pâine
  •  paste integrale fierte
  • bucățele de carne pui, de peste ( fără os)

Poți încerca diversificarea clasică sau  autodiversificarea BLW, dacă ți se potrivește. Eu, personal, pentru că am avut probleme cu diversificarea, am ales să personalizez și adaptez copilului meu cele două forme.

Dacă bebelușul tău te  lasă să-l hrănești tu, ai putea să-l obișnuiești cu lingurița, oferindu-i una să se joace cu ea în timp ce mănâncă. Puteți chiar să o transformați într-un joc prin schimbarea linguriței pe care o utilizați pentru a se hrăni cu cea pe care o ține el în mână. Noi așa facem.

Alegeți lingurița din plastic cu vârful moale, din silicon, care e  delicată cu gingii lui. Unele lingurițe se vor îndoi după forma guriței sale și se vor îndrepta după cum este necesar. Poți chiar să cumperi lingurița care își schimbă culoarea pentru a te avertiza când mâncarea copilului este prea fierbinte.

De la 15 luni, copilul poate fi capabil să aducă lingura spre gură și să o lingă. Cu toate acestea, este puțin probabil să reușească să se hrănească corect. Aceasta nu este o problemă. E perfect normal și bănuiesc că te așteptai. Dar nu este un motiv să îl împiedicăm să o facă.

Copilul se simte bine încercând să se hrănească singur cu lingurița, înainte de a avea un control motor suficient pentru a duce corect lingurița cu mâncare în gură.

Până să reușească să aibă stabilitate și precizie în mișcari, va fi puțin mai dificil, dar nu imposibil.

Chiar și atunci când va mai crește și va putea să  își ducă singur lingurița la gura, în siguranță, tot se va mai juca cu mâncarea, așa cum făcea când era bebe. Poate să se distreze cu ceea ce mănâncă și să facă o mizerie, dacă vrea, la început. Hrănitul trebuie să fie ceva care să îi facă plăcere. Arăta-i cum mănânci tu cu o lingură pentru a vedea cum se face și încurajează-l  să mănânce cu lingurița, atunci când e pregătit. Nu te mai gândi la mizerie sau că este prea mic. Lasă-l să descopere și să cucerească lumea.

Dacă te gândești la auto-hrănire, e recomandat, de asemenea,  să încurajezi bebelușul să bea dintr-o căniță, renunțând la biberon.

În concluzie, urmărește semnele că ar fi pregătit ( poate ține obiecte), arată-i modelul tău,  încurajează-l dacă încearcă, fă abstracție de mizerie și lasă-l să se simtă bine!

Cum decurge la tine învățarea să mănânce singur cu lingurița?

Dacă ți-am fost de folos , poți să dai share articolului meu, îmi poți lăsa comentarii sau să îmi apreciezi pagina de Facebook dând click aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *