Bebelusi Copii

Când copilul mușcă.

Poate fi dureros pentru tine ca părinte  să vezi cum copilul mușcă un alt copil – sau să simți dinții acestuia înfigându-se în tine. Dar comportamentul nu este deloc neobișnuit la copiii mici. Poate fi inclus în manifestările de tip tantrum, pe care le-am descris pe larg în articolul meu anterior Ce sunt tantrum-urile? și am identificat posibile soluții pentru tantrum-uri în Cum rezolvăm accesele de furie/ tantrum-urile?

Cei mai mulți copii au mușcat pe cineva cel puțin o dată, dar s-au liniștit datorită unei reacții corespunzătoare din partea adulților. Uneori, copilul mușcă în momentul în care nu poate face față unei situații – când este cuprins de frică, furie sau frustrare. Poate că mușcă, pentru că cineva îi arată un model de atitudine agresivă. Sau ar putea să muște pur și simplu pentru că  încă îi ies dinții (caz în care ar trebui să le dați ceva potrivit pentru a mușca, cum ar fi o jucărie pentru dentiție).

O schimbare majoră, cum ar fi apariția unui frățior sau surioară în familie sau o casă nouă, poate provoca, de asemenea, destabilizări emoționale care conduc la comportament agresiv. Și uneori, copilașii de doi ani mușcă pur și simplu pentru a observa efectul pe care îl va avea, pentru că sunt entuziastmați sau supra-stimulați sau ca o expresie greșită a iubirii.

Totuși, știind că a mușca este ceva normal, nu trebuie sa considerăm un fleac situația  când copilul  mușcă un alt copil sau când copilul tău a fost mușcat. Nu numai că vă puteți supăra să aflați că el a fost mușcat, dar și alți părinți se vor uita foarte urât dacă copilul mușcă. Apoi, copilul  poate sa nu mai fie binevenit în grupul de joacă. Și la grădiniță sau creșă puteți primi atenționări din partea părinților copiilor mușcați.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l țineți cont este faptul că cei mici nu doresc să atace pe alții. Ar prefera mai degrabă să se joace, să exploreze și să se bucure de prietenii lor.

Înțelegerea a ceea ce se află în spatele mușcăturilor este primul pas spre a preveneni și împiedica copilul din a mai mușca pe ceilalți.

Ce să faceți atunci când copilul mic mușcă un alt copil:

 1. Asigurați-vă că ambii copii sunt în siguranță. În primul rând, separați copiii și asigurați-vă că se află la o distanță între ei.
 2. Rămâneți calmi, nu îi învinuiți sau pedepsiți. Deși este posibil să fiți tentați să îl faceți pe copil conștient de  gravitatea acțiunilor sale, pedeapsa aspră poate face pe copiii mici să refuleze. Faceți-l conștient  de consecințele acțiunilor sale: „Uite, Andrei plânge pentru că l-ai mușcat și îl doare”.
 3. Ajutați victima. Copilul care a fost mușcat are nevoie de ajutor. În primul rând, va trebui să verificați gravitatea situației și să oferiți îngrijire medicală, dacă este nevoie, totodată și atenție și iubire.
 4. Vorbiți-i despre ce s-a întâmplat. Odată ce i-ați liniștit pe amândoi, alegeți un moment liniștit pentru a vă întreba copilul: „Ce faci atunci când vrei să te  joci cu mașinuța lui Andrei?”, de exemplu. Sugerați-i un mod acceptabil de a obține ceea ce dorește, cum ar fi să ceară ajutorul unui adult. Cei mai mulți copii mici mușcă o dată, interveniți corect și  nu o vor mai face niciodată.

Copilul mușcă o dată, dar putem să prevenim viitoare mușcături:

 • Gândiți-vă când și de ce copilul mușcă.
  Dacă este la grădiniță sau când un alt copil scoate ceva cu care vrea să se joace? Atunci când alți copii îl înghesuiesc? Încearcă să va muște când alăptați sau acordați atenție frătiorului? Educatoarea copilului  poate avea, de asemenea, indicii despre ceea ce îl nemulțumește. După un timp, probabil veți fi în măsură să anticipați când copilul  va avea impulsul de a mușca. Așa veți putea interveni din timp.
 • Urmăriți-vă îndeaproape copilul. Semnele de avertizare, cum ar fi plânsul, țipatul, bușirea picioarelor și tăvălirea pe jos, duc adesea la mușcături. Dacă a reușit să muște deja, urmăriți-l în continuare îndeaproape și interveniți înainte să o facă din nou.
 • Opriți-l înainte să poată copilul mușca din nou. Dacă semnele indică o nouă rundă de mușcătură, apropiați-vă de copilul dvs. și o opriți-l rapid și calm să nu își înfigă dinții în țintă.Lăsați-vă la nivelul lui și vorbiți-i. I-ați putea spune ceva de genul: ” Ne jucăm frumos! Nu îl mușcăm pe Andrei, pentru că îl doare și plânge.”
 • Nu mușcați niciodată copilul, ca să îi arătați că doare! Unii părinți cred că acest lucru îl va învăța pe copil că mușcăturile sunt dureroase. Dar ceea ce face cu adevărat este să-i arătați copilului modul greșit de a face față agresiunii – adică să devii agresiv înapoi. Chiar și o mușcătură blândă din partea părintelui poate contribui la obiceiul copilului tău de a mușca. Deci, nu mușcați niciodată copilul, chiar și ca distracție.
 • Vorbiți cu copilul despre mușcături – dar nu predicați – sau jucați un joc simplu. Cere-i copilului să vă spună niște alimente pe care îi place să le muște. Sau numiți obiecte de zi cu zi (un tort, o masă, un câine, o banană) și întreabați-l dacă e bine să le muște. Puteți chiar glumi, numind obiecte caraghioase (o mașină, un aspirator, pantofii tatălui) și amândoi puteți râde despre asta.
 • Încurajați-vă copilul să vină la dumneavoastră când e supărat. Pentru că nu puteți fi tot timpul lângă el – de exemplu, când se află la grădiniță – trebuie să învețe că poate să vă ceară dumneavoastră sau unui alt adult  ajutor. Sugerați-i să vină la dvs. când este nefericit în legătură cu ceva și apoi acordați-i atenția deplină atunci când o face.

Dacă ți-a plăcut , poți să dai share articolului meu, îmi poți lăsa comentarii sau să îmi apreciezi pagina de Facebook dând click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *