Bebelusi Copii

Cum îi învățăm pe cei mici manierele?

Niciodată nu e prea devreme pentru a învăța bunele maniere. După cum spune și expresia „cei șapte ani de acasă”, bazele bunelor maniere se pun în primii ani de viață.

De ce este important să învățăm bunele maniere?

Omul e o ființă socială, adică trăim într-o societate și se supunem unor rigori sociale. De exemplu, purtăm haine. Vă dau acest exemplu pentru că mi-a venit o chestie în minte acum. Mi s-a întâmplat la grădiniță să lucrez cu copii de 3 ani care aveau tendința să se dezbrace prin clasă. După multe exerciții, treptat copilul a observat modelul meu și al colegilor. Și-a însușit într-un final acest obicei social de a purta haine.

Deci, cum învățăm copilul bunele maniere?

1.Începeți cu două sau trei cuvinte frumoase, cum ar fi „te rog”, „mulțumesc” și „scuzați-mă”, apoi introduceți mai mult, pe măsură ce copilul dvs. începe să înțeleagă. Copiii care nu pot vorbi încă sunt capabili să comunice aceste cuvinte prin învățarea unui limbaj al semnelor. De exemplu, atunci când spui „te rog”, fă semnul pentru el în același timp. Acest lucru întărește semnificația semnului preverbal, oferind copilului dvs. o modalitate de a comunica înapoi. Pe măsură ce repetați acest lucru, copilul dvs. va asocia cu semnificația lui. Apoi, va imita semnul pentru „te rog”, atunci când cere ceva.

2. Fiți perseverenți și consecvenți. Aceasta înseamnă că odată ce introduceți un obicei asociat bunelor maniere, țineți-vă de treabă și repetați „cuvântul magic” sau „gestul magic” de mai multe ori pe zi. Faceți-l parte din comportamentul tuturor celor din familie. Ar putea dura ceva timp, dar copiii mici sunt inteligenți și vor înțelege. Învățarea bunelor maniere devreme e ca o investiție care va aduce profit toată viața (nu cred că vă gândiți la asta încă!).

3. Fiți un exemplu de comportament și limbaj! Astfel, copilul va imita bunele maniere și treptat și le va însuși. Copiii te fac mai bun, pentru că ei oglindesc felul în care acționezi. Asigurați-vă că toți cei din casă au un comportament și un limbaj  model.

  1. Atunci când demonstrează controlul de sine, cum ar fi așteptarea cu răbdare sau când împarte jucăriile cu prietenii, încurajați-l.

5. Faceți din învățarea bunelor maniere un lucru distractiv. Amintiți-vă că acestea sunt primul pas în a-i face pe copii să se gândească dincolo de ei înșiși și să devină o ființă socială. Însă, cel mic nu trebuie să perceapă totul ca pe o rigoare sau o corvoadă, ci ca pe ceva normal și distractiv.

Unele familii au mese „anti-maniere”, unde toate regulile si bunele maniere sunt neglijate. Lucrul acesta este trădat chiar de către copil atunci când iese din sfera familiei. Atunci, el se va comporta exact cum a văzut acasă. Va linge farfuria sau nu se va spăla pe mâini. Nu ar fi prea plăcut să facă asta la grădiniță sau la restaurant. Așa că, fiți model.

Învatarea bunelor maniere nu se va întâmplă peste noapte, dar când veți observa schimbari de comportament în bine, veți fi foarte mândri. Nu este exclus să observați mult mai târziu roadele muncii dvs. sau când sunteți plecat de acasă, să îi surprindă pe ceilalți.

Dacă v-a plăcut , puteți să dați share articolului meu, îmi puteți lăsa comentarii sau să îmi apreciați pagina de Facebook dând click aici.

2 Comment

  1. Interesant articol. Îmi place ce ai spus despre semne pentru cuvintele magice. O sa încerc cu bebe. Întrebare: de la cât pot începe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *