Copii

Cum învățăm copilul să se șteargă la funduleț?

Până la 3 ani, în general, copiii reușesc să facă trecerea de la scutece la oliță și chiar la w.c. Am prezentat pe larg sugestii în articolul Cum să învățăm copilul să facă la oliță. O dacă ce stăpânește această funcție și nu mai face pe el, e timpul să îi apreciem progresele, spunându-i „băiat mare” sau „fetiță mare”. Așa că, probabil că este pregătit pentru următorul pas, care face diferența dintre un bebeluș și un „copil mare”. Mai precis, e timpul să îl învățăm să se șteargă la funduleț.

De ce e nevoie să îl învățăm să se șteargă la funduleț?

Păi, pentru început, e o deprindere ce îi va folosi toată viața, logic. N-o să vină mama cu el la școală, la toaletă să îl șteargă la funduleț.

Un al doilea argument,  la care vă puteați gândi sau nu, este faptul că pentru a putea merge la grădiniță, trebuie să aibă deprinderi de autonomie la toaletă. 

Dacă vă închipuiați că educatoarea se ocupă de acest aspect, sunteți departe de adevăr. Educatoarea, așa cum spune și numele, are ca atribuții ce țin de fișa postului aspecte din educația copiilor.

Nici chiar îngrijitoarea nu are în atribuții să șteargă la funduleț. Unele îngrijitoare, pentru că vor ( în afara obligațiilor de muncă), îi mai ajută pe copiii de grupa mică să se șteargă la funduleț. Repet, o fac pentru că vor ele.

Asta înseamnă că noi, părinții, trebuie să le formăm încă de acasă deprinderi de autonomie la toaletă și să îi învățăm să se șteargă la funduleț.

Deci, cum îi învățăm să se șteargă la funduleț pe copii?

1. Explicați-i de ce este important să se șteargă la funduleț. Îi puteți spune că atunci când nu se șterge de caca, poate mirosi urât și copiii îl vor ocoli. De asemenea, i se va irita fundulețul și îl va durea.  Copiii asimilează mult mai bine un lucru nou, dacă îi înțeleg și scopul.

2. Demonstrați cum să se șteargă la funduleț. Puteți să faceți asta fie dacă este cu adevărat murdar sau să vă prefaceți. Arătați-i cum rupem hârtia igienică, după ce am numărat 3 bucățele, cum se împăturește hârtia. Nu uitați: Fetițele se șterg din față către în spate, din motive de igienă și sănătate genitală!

3. Discutați tot timpul cu cel mic, astfel încât să îl faceți să se simtă confortabil cu noua îndeletnicire, ștersul la funduleț. Unor copii le poate fi scârbă la început. Explicați-i că e un lucru perfect normal, pe care îl face toată lumea, chiar și prințesele.

4. Treceți la practica propriu-zisă. Puteți încerca mai întâi pe o păpușă sau pe o farfurie murdară cu un șervețel, apoi pe propriul lui funduleț. Să îl învățăm să se șteargă la funduleț e o treabă ce poate dura până la vârsta de 6-7 ani, pentru a ajunge la perfecțiune. Așa că, dacă nu se șterge tocmai bine, nu e problemă. Nu îl certați, ci încurajați-l că a făcut o treabă bună și că data viitoare va fi și mai bine.

5. Laude! Laude! Laude! Lăudați-l mereu, pentru ca activitatea să îi facă plăcere!

6. Verificați-l o vreme pentru a vedea dacă se șterge la funduleț corect. Asta înseamnă să îl ștergeți cu un șervețel umed la sfârșit. Numai până la 4-5 ani, nu până la facultate.

7. Dacă observați pete de fecale pe chiloței, nu înseamnă musai că nu s-a șters la funduleț bine. Poate fi semn că e îmbalonat și a scăpat gaze pentru a se elibera. Sau poate însemna că e deranjat la stomac sau constipat, caz în care, ar trebui să discutați cu un medic.

Sfaturi care vă pot ajuta să învețe să se șteargă la funduleț:

 • Utilizați o hârtie igienică de bună calitate, prin care să nu poată să îi intre degetul. De asemenea, aceasta trebuie să fie delicată cu fundulețul, pentru a nu se irita.
 • Puteți să îl verificați cu un șervețel umed pentru bebeluși, ca cele de aici. Puteți să căutați chiar șervețele biodegradabile care se pot arunca în vasul de toaletă.
 • Puneți-i în ghiozdănelul de la grădiniță un pachețel mic de șervețe umede, pentru a verifica la sfârșit dacă s-a șters bine. Spuneți-i că acestea se aruncă doar în coșul de gunoi de la toaletă.
 • Fetițele se șterg doar din față înspre în spate, din motive de igienă și sănătate genitală.
 • Exersați pe jucării sau păpuși.
 • Răbdare! Să învețe să se șteargă la funduleț e un proces de durată, care poate dura chiar un an-doi.

Voi cum îi faceți să învețe să se șteargă la funduleț?

Dacă v-a plăcut , puteți să dați share articolului meu, îmi puteți lăsa comentarii sau să îmi apreciați pagina de Facebook dând click aici.

2 Comment

 1. Nu știu de ce, dar de fiecare dată când citesc vreun articol care îmi place îmi vine în minte soacră-mea care sigur nu ar fi de acord. La fel este cazul și aici. Să spun sincer nu te urmăresc de multă vreme, dar îmi place ce scri.

  1. Multumesc, Maria! Cuvintele tale îmi dau curaj. Sunt nouă în branșă, mai precis, din octombrie 2017, dar sunt foarte hotărâtă.
   Cât despre concepții, știi, mi-am dat seama că nu ai ce sa le faci celor mai în vârstă. Sunt ei înșiși rodul unei altfel de educații. Noi trebuie să ne vedem de ale noastre și să îi luăm că atare, fără sa ne enervăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *