Mamici

Când ești pregătită să devii mămică?

Zilele trecute am ieșit, în sfârșit, la un suc cu prietena mea cea mai bună. Trecuse tare mult timp de când nu ne-am mai văzut…de fiecare dată când plănuiam o întălnire apărea ceva neprevăzut: o răceală, un dinte, febră etc. Ea nu are copii și, deși mereu spunea că înțelege, parcă simțeam că este spus cu jumătate de gură.

În toiul conversației, mă întreabă: Mary, cum ai știut că ești pregătită să devii mamă? Că vrei să ai un copil?” Am rămas puțin blocată. Nu înțelegeam de unde vin aceste întrebări. La a doua întrebare am știut să dau răspunsul imediat. Pur și simplu atunci când mă gândeam la viitorul apropiat, când îmi imaginam următoarea perioadă din viața mea, mă vedeam cu un bebe. Însă, la prima întrebare nu am știut să îi răspund.

Recunosc că nu cred că am stat la momentul respectiv, înainte să devin mamă, să mă gândesc dacă sunt sau nu pregătită pentru asta. După ce am analizat foarte bine acest aspect, pot spune că ești pregătită să devii mamă atunci când:

1. Îți DOREȘTI să FII MAMĂ fără niciun motiv.

Atunci când în spatele acestei dorințe apare un motiv (să nu te dea afară de la locul de muncă, să îți salvezi căsnicia, să te căsătorești, să fii răsfățată, să aibă copilul tău anumite beneficii, să te îngrijească la bătrânețe etc) atunci acesta nu este momentul potrivit să devii mamă;

2. Ești într-o relație perfectă cu tine.

Te iubești, te apreciezi, te respecți. În momentul în care apare un copil, în mod natural, fără să vrei, uiți de tine. Treci cumva pe ultimul loc. Dacă aceste lucruri apar pe un fond de stimă de sine scăzută, neacceptare, nu îți place cine ești, cum arăți, depresia își va face imediat apariția.

3. Căsnicia / relația ta este ok.

Nu faci un copil pentru a-ți salva relația. Contrar așteptărilor că un copil vă apropie, dupa ce bebele apare, timpul petrecut împreună, mami și tati, tinde spre zero. Sunt zile întregi când singurul contact este să ne ținem de mână dintr-un colț și altul al patului (pentru că între noi sunt fetele) și să ne spunem: „Noapte buna! Te iubesc!”

4. Toate celelalte lucruri trec pe locul doi.

Ești pregătită să fii mamă dacă poți să pui în stand by tot ce nu va avea legătură cu bebe…jobul, prietenele, petrecerea timpului liber într-un anumit loc/fel. După ce apare bebe nu mai ai timp pentru nimic din toate acestea. Dacă nu te simti pregătită să renunți la jobul tău pentru o vreme sau să îți dedici mult mai puțin timp pentru acesta, să renunți la modul în care îți petreci timpul liber acum, vei avea tendința să dai vina pe bebe pentru tot ce nu mai poți face, apar frustrările și depresia.

5. Esti conștientă ca intri într-un „joc” din care nu mai poți ieși, unde nu poți face pauză, rewind, replay etc.

Când am născut bunica mi-a zis: „Mamă, de astăzi ți-a intrat o grijă mare în suflet de care nu o să mai scapi până când o să închizi ochii!”

Sunt cu siguranță și alte aspecte care îți arată că ești pregătită să devii mamă. Tu te-ai simțit pregătită?

2 Comment

  1. Un articol in care m-am regăsit. Eu da, am fost pregătită să devin mama. Am fost atât de pregătită încât am doi puișori și uneori mă gândesc la al treilea 😀 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *