activități montessori

Activități montessori pentru bebelușul tău! (6-12 luni)

Dintre toate sistemele alternative de educație, cel mai mult rezonez cu pedagogia Montessori, pe care o și aplic la clasă. Accentul este pus pe copil și pe posibilitățile nemărginite ale acestuia de a descoperi mediul înconjurător, cu o implicare minimă din partea adultului.

Pentru a vă veni în ajutor, în fiecare weekend voi posta un articol cu jocuri și activități montessori pentru diferite categorii de vârstă. 

Astăzi vă voi prezenta 8 activități pentru copiii cu vârsta între 6 și 12 luni:

 •  Lovește! Ai nevoie de mai multe obiecte de bucătărie de mărimi și materiale diferite (ex: castron de plastic, oală, farfurie, lingură de lemn, de inox). Copilul va lovi cu lingura de lemn, plastic, inox în obiectele date. Aceasta este o activitate deosebit de atrăgătoare pentru copii, se vor distra pe cinste, dar, în același timp vor învăța că materialele au texturi diferite (dă-i voie sa le pipăie, să le bage în guriță) și produc sunete de intensitate diferită.
 • Aruncă! La aceasta vârstă copilul este foarte încântat de aruncatul obiectelor, așa că, lasă-l să facă acest lucru cât mai des. Pe lângă faptul că este o activitate ce îi va produce hohote de râs, copilul învață și efectul acțiunii sale (aruncă-cade).
 • Amprente! Pune într-o tăviță făină sau mălai și ajută-l să își facă amprenta măinii. Lasă-l să descopere textura, însă ai grijă să nu mănânce prea mult😁. Poți achiziționa tăvițe montessori de aici.
 • Citește! Chiar dacă ți se pare prea mic, să știi că bebele este pregătit pentru a-i citi o poveste. Fă-ți un obicei în a răsfoi împreună o carte în fiecare seară și de a-i spune o poveste. Astfel copilul își va dezvolta limbajul și imaginația.
 • Cântă! Orice activitate o poți face cântând. Sunt studii care arată că muzica le dezvoltă mai bine creierul copiilor și chiar îi ajută în achiziția limbajului. Chiar și cu cei mai măricei, la grupa mică, orice poezie o puneam pe o linie melodică pentru a putea fi învățată mai ușor și plăcut.
 • Cutia permanenței. Această cutie se poate comanda de pe site-uri de specialitate (aici sau aici) sau poți să o realizezi chiar tu. În primele luni de viață, bebelușul nu poate încă conștientiza permanența unui obiect. Dacă o jucărie/ persoană dispare din cămpul său vizual, acesta nu mai există. Însă, o dată cu creșterea bebelușului, el începe să conștientizeze permanența unui obiect iar acest joc vine în sprijinul exersării acestei capacități. Este un fel de „cucu-bau” cu un obiect.
 • Coșuri senzoriale. Pune într-un coș obiecte de diferite mărimi și texturi. Lasă bebelușul să le descopere, să le pipăie, să le privească și implicit să le guste 😁 (după ce te-ai asigurat că sunt dezinfectate).
 • Joaca în oglindă! În pedagogia montessori, oglinda are un rol deosebit de important. Cu ajutorul ei copilul își descoperă corpul, apoi poate experimenta diferite poziții și grimase.

Tu ce activități faci cu bebelușul tău? Aștept recomandările tale în comentarii…

Nu uita: AJUTĂ-ȚI COPILUL SĂ FACĂ SINGUR!

2 Comment

 1. Cucu bau, tragem coditza plusurilor si ele vibreaza, dam papusile uta uta in leganel, ascundem obiecte sub perna sau plapuma, numim jucariile si punem copilul sa recunoasca apoi jucaria, plusul, invatam sa coboram cu spatele, din pat, etc

  1. Spor la jucat și învățat Cristina! Multă răbdare pentru învățarea coborârii…Țin minte E. a învățat pe la 10 luni, destul de repede….De fiecare când dorea să se dea jos o întorceam cu spatele și o lăsam să se descurce mai departe singură…Cu M. a fost puțin mai dificil…eu o așezam cu spatele și ea se întorcea cu fața, să se dea jos ca surioara ei 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *