activități montessori Uncategorized

Activități montessori 12-18 luni

Perioada de la 12 la 18 luni este una spectaculoasă, cu momente de creștere remarcabilă atât din punct de vedere biologic cât și intelectual. Este o perioadă, pe cât de frumoasă, pe atât de solicitantă pentru mămici. Micii copilași (nu îi mai putem numi bebeluși) încep să meargă și să descopere absolut tot ce este în jurul lor.

Tot aud mămici în jurul meu: „-Offf, este atât de obraznic! Nu stă o clipă locului! Toată ziua se cațără, dărâmă, strică”. Dragi mămici, acest comportament este perfect normal și sănătos! Asta nu este dovadă de obrăznicie, ci este consecința faptului că, în această perioadă copilul este avid după cunoaștere. Mintea lui este ca un „burete absorbant” ce dorește să „cuprindă” absolut tot ce este în jurul său. Da, asta înseamnă multă mișcare, multă dezordine, gălăgie, poate unele lucruri stricate. Dar…AI RĂBDARE! FII ALĂTURI DE EL în acest proces al cunoașterii, ajută-l și în foarte scurt timp o să ai un copilaș care va ști să se joace frumos și îngrijit. Acum trebuie să îl lași să exploreze, să ai grijă la cum îi amenajezi spațiul din jurul său și să îi introduci treptat și cu multă blândețe „regulile” din timpul jocului (de ex: după ce ne jucăm cu o jucărie, o ducem la locul ei și apoi luăm alta). Îți voi povesti mai multe despre modul de amenajare a spațiului și despre cum învață să se joace astfel încât să nu mai ai impresia că au „trecut turcii” prin cameră, în articolele viitoare.

Pentru că este weekend, astăzi ți-am pregătit alte cinci activități montessori. Spor la jucat și învățat!

1. Pune bila în cutia potrivită (asocierea culorilor)!

Pentru acest joc vei avea nevoie de bile colorate ca acestea și de câteva cutii (cutii de la pantofi, de la lapte etc). Poți picta cutiile sau poți lipi hârtie colorată peste ele.  Copilul trebuie să introducă bila galbenă în cutia galbenă, bila roșie în cutia roșie și tot așa.

Sfat: Începe cu câte o singură culoare. Denumește mereu culoarea biluței și a cutiei. Verbalizează acțiunea: „Pun bila galbenă în cutia galbenă!”.

2. Introducerea paielor, pastelor prin găurele (joc de îndemânare).

Acest joc se poate face cu orice obiect cu găurele pe care îl ai în bucatarie (sită, castron, coșuleț, cutie) și cu paie de băut, paste, bețișoarelor de chibrit. Copilul va trebui să întroducă paiul prin găurele obiectului. Este un exercițiu foarte util în exersarea îndemânării, capacității de prindere a obiectelor, dezvoltarea mușchilor mici ai mâinii, coordonarea mână-ochi, concentrarea.

3. Închide/ deschide fermoarul

Pentru acest joc vei avea nevoie de un placaj, un pistol de lipit și câteva fermoare.

Sfat: Atunci când lipești fermoarul, ai grijă ca acesta să nu fie foarte întins stânga-dreapta ci puțin mai lejer. Dacă va fi foarte strâns prins, copilul va avea dificultăți în manevrarea lui.

4. Stivuire de la cel mai mic la cel mai mare și invers.

Pentru acest joc foarte utile sunt cuburile roz sau scara maro, materiale originale montessori sau turnuri de stivuire ca acestea.

5. Sticle senzoriale.

Umple câteva sticle cu diferite obiecte coloratate (nasturi, pom pom, sclipici și apă, fasole, orez, semințe de toate felurile etc) și lasă-l să le descopere!

Sper că îți vor fi de folos! Găsești alte idei de jocuri montessori aici. Dacă ți-au plăcut și vrei să urmărești și articolele viitoare te invit să te abonezi!

Nu uita! Lasă-l să lucreze singur! Copilul învață din propriile greșeli!

Spor la crescut, jucat și învățat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *